Sep 9, 1991 - Requirement to develop MSDSs for pharmaceutical products and controlled substancesSep 9, 1991 - Requirement to develop MSDSs for pharmaceutical…
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
Requirement to develop MSDSs for pharmaceutical products and controlled substances
ILPI assessment: Shipping research quantities still carries duties; in-house laboratory exception is conditional
This letter addresses the obsolete 1987 version of the Hazard Communication Standard (HCS). Its main HazCom conclusion remains consistent: research status and small quantities do not automatically exempt hazardous chemicals shipped to other workplaces. The broad in-house component-sheet statement must be read with the actual Laboratory Standard conditions.
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
Ms. Carolyn S. Parker Senior Contract Administrator Office of Research Contracts Research Triangle Institute Post Office Box 12194 Research Triangle Park, North Carolina 27709-2194
OSHA's Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200 [ILPI:Original HCS 1987 context (PDF) · Current HCS], was first published in the Federal Register on November 25, 1982. The standard at that time applied only to the manufacturing sector, Standard Industrial Classification (SIC) Codes 20-39. OSHA was ordered by the U.S. Court of Appeals for the Third Circuit to expand the scope of the standard to cover all employers, and on August 24, 1987, a final rule covering all employers in all SIC codes was published. Due to subsequent administrative and court challenges, OSHA was prevented from (among other provisions) applying the requirements of the rule to the coverage of drugs in the nonmanufacturing sector.
However, as a result of a February 21, 1990, Supreme Court decision (see Dole, Secretary of Labor, et. al., v. United Steelworkers of America, et. al., No. 88-1434), all provisions of the rule are now in effect for all industrial segments, including the coverage of drugs and pharmaceuticals in the nonmanufacturing sector. MSDSs are required to be prepared and transmitted with the initial shipment of all hazardouschemicals including drugs and pharmaceutical products except for drugs as defined by the Federal Food, Drug and Cosmetic Act which are in solid, final form for direct administration to the patient (i.e., tablets, pills, or capsules) or which are packaged for sale to consumers in a retail establishment.
OSHA's HCS defines "chemical manufacturer" as "an employer with a workplace where chemical(s) are produced for use or distribution." Research institutes which produce or synthesize chemicals must develop MSDSs for the hazardous chemicals that they distribute to other workplaces. If a chemical is produced for in-house study only, an MSDS need not be generated, as long as there is MSDS information for the component chemicals utilized in the synthesis which are readily available on site to exposed employees. The "preparation and delivery of research quantities of materials," as discussed in your letter, is therefore not exempt from the requirements of the HCS, and the work RTI does involving these activities is covered under the scope of the standard.
[ILPI note: At issuance: 1910.1200, 1987 expanded rule (PDF). Current laboratory provisions distinguish known-composition laboratory chemicals, unknown by-products, and products shipped outside the laboratory. The component-sheet sentence is not a blanket exemption for every in-house operation; shipping duties remain under (b)(3)(iv).]
Take your lab to the next level with Ohaus centrifuges from Safety Emporium.
MSDSs need not be "submitted" to OSHA. As discussed above, they are to be developed and transmitted with the initial shipment of the chemical to downstream employers, and whenever the information required to be included on the data sheet changes. For your further information, radioactivity and biological hazards are not covered by the HCS. If, however, another type of hazard is present along with the material (e.g., a container with a radioactive material is packed in a hazardous solvent), the container would be subject to the requirements of the HCS for the hazards of the solvent.
We hope this discussion has been responsive to the concerns you raised in your letter. For your information, we are enclosing a copy of the August 24, 1987, final Hazard Communication rule [ILPI note: Current counterpart: HCS 2024, as amended.] which expanded the scope of the standard to all workplaces as discussed herein. Further, as you may know, the State of North Carolina operates its own occupational safety and health program under a plan approved and closely monitored by Federal OSHA. The Occupational Safety and Health Act of 1970 gave the States the right to assume responsibility for their own occupational safety and health programs, and North Carolina operates such a State Plan program.
As a condition of plan approval, States are required to adopt and enforce standards that are either identical to or "at least as effective" as the Federal standards. For more information regarding the requirements of North Carolina's standards, you may wish to contact:
Commissioner North Carolina Department of Labor 4 West Edenton Street Raleigh, North Carolina 27603 Telephone: (919) 733-7166
Please feel free to contact us again if we can be of further assistance.
Sincerely,
Patricia K. Clark, Director Directorate of Compliance Programs
Research Triangle Institute (RTI) is a not for profit research institute located in Research Triangle Park, North Carolina. One of the Institute's technical operating units, the Chemistry and Life Sciences Group provides custom synthesis services to other researchers in the Government and industry. RTI prepares radiolabeled, stable isotope labeled and unlabeled compounds of various classes such as pharmaceuticals including contraceptives, controlled drug standards (DEA Schedules I - V), and compounds of environmental interest for use in research and testing. Our Standard Industrial Code Classification is No. 8731. As RTI is not incorporated as a chemicalmanufacturer or importer, but a research institute we understand that the requirements of 29 CPR1910.1200 [ILPI:Original HCS 1987 context (PDF) · Current HCS] are not applicable to these custom synthesis activities.
RTI has received a Request for Proposals from the National Institute on Drug Abuse entitled "Synthesis and Distribution of Drugs of Abuse" which incorporates FAR 52.223-3, "Hazardous Material Identification and Material Safety Data". Briefly, the research support required includes the custom synthesis, storage and distribution of labeled and unlabeled drugs of abuse, related compounds and drug metabolites in research quantities to researchers designated by NIDA. Most of the compounds are designated as DEA Schedule I. We understand that such activities (preparation and delivery of research quantities of materials) may be exempt from the requirements for MSDS preparation.
In addition, RTI assumes that the requirement for submission of Material Safety Data Sheets would not be required of non-manufacturers. However, written interpretation regarding this matter is requested.
If you have questions or require additional information, please contact the undersigned at (919)541-6184.
Thank you for your consideration and prompt response.
Sincerely,
Carolyn S. Parker Senior Contract Administrator Office of Research Contracts