Apr 15, 2013 - Hazard Communication Standard labeling and SDS for laboratory nuclear standardsApr 15, 2013 - Hazard Communication Standard labeling and SDS for…
The Home page of ILPI's Safety Data Sheet (SDS) Resource, the leader in SDS information since 1995!
The history and philosophy behind this resource.
A curated collection of books and reference materials concerning Safety Data Sheets and closely related topics.
Paste your plain text SDS into the SDS-Demystifier, and it will be converted into a hypertext-enriched document with links to detailed explanations of each key term.
An extensive list of frequently asked questions about Safety Data Sheets including regulations, content, compliance, and more.
A humorous take on Safety Data Sheet jargon. Fill in the blanks on our entry form to generate a personalized Unsafety Data Sheet to share with your coworkers.
Since 1995, we've maintained this massive curated list of the best places to find Safety Data Sheets on the Internet.
Way more than a glossary, this hypertext-enhanced resource covers hundreds of SDS-related terms and expert knowledge. Each entry includes both the SDS relevance and links to additional authoritative resources.
Archived results of Safety Data Sheet related polls taken by some of our millions of site visitors
You are here! The OSHA regulations behind SDS regulations, including the inspection guidelines and over 400 official interpretations letters under the Hazard Communication Standard
Commercial suppliers of SDS authoring and management software as well as cloud compliance services.
Commercial companies that will create SDS's for your specific needs as well as SDS translation companies.
Safety signs, banners, and scoreboards? Get yours at Safety Emporium!
OSHA Hazard Communication Letters of Interpretation
Hazard Communication Standard labeling and SDS for laboratory nuclear standards
The letter’s DOE discussion depends on the facility’s jurisdictional circumstances; it is not a universal ruling for every DOE laboratory. The narrower laboratory HCS provisions also do not automatically extend to nonlaboratory work areas. For small shipped containers, the current small-container provisions supplement the general tag/label requirements.
This comparison with current requirements is not a finding that OSHA has formally withdrawn this letter. This assessment reflects editorial judgment informed by human review and AI assistance. It is an opinion, may contain errors or omissions, and is not an official OSHA determination. For guidance on how OSHA requirements apply to your circumstances, contact your local OSHA office.
OSHA's notice about interpretation letters
The following notice is published on OSHA's interpretation pages; it is general guidance, not a letter-specific withdrawal notice.
OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.
Thank you for your December 12, 2012, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter was referred to OSHA's Directorate of Enforcement Programs for a response to your specific questions regarding the Hazard Communication standard (HCS), 29 CFR 1910.1200 [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. Your paraphrased questions and our responses are below.
Background: You work for a U.S. Department of Energy (DOE) analytic chemistry laboratory that creates standards for uranium, plutonium and thorium that are sold to other facilities. A few of the standards have very low levels of radiation and may not qualify under U.S. Department of Transportation (DOT) requirements as a radioactive material. These standards have chemical as well as ionizing radiation properties.
However, under both the recently revised HCS (HCS 2012 [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]) and the prior HCS (HCS 1994) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS], ionizing and non-ionizing radiation are excluded from coverage under 29 CFR 1910.1200(b)(6)(xi) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]. When the laboratory ships nuclear standards that have only ionizing radiation hazards, it is not required to comply with the HCS requirements. Nevertheless, it has been OSHA's longstanding position that if the radioactive material contains another type of chemical hazard that is not the result of the radioactivity of the chemical, the HCS requirements apply. See 59 Fed Reg. 6126, 6155 (Feb. 9, 1994) (final rule) (when another type of hazard is presented along with the [radioactive] material (e.g., a container with a biological sample packed in a hazardous solvent), then the container would be subject to the requirement of the HCS for the other hazardouschemical); 53 Fed. Reg. 29833, 29841 (Aug. 8, 1988) (proposed rule) (when a radioactive chemical presents other types of chemical hazards that are not the result of the radioactivity of the chemical, it will be covered for those hazards). Therefore, when the nuclear standards that are shipped have a chemical hazard that is not the result of the radioactivity of the chemical, the standards must be labeled for those chemical hazards and have a Material Safety Data Sheet (MSDS) or SDS.2
Question 2: Are tags an alternative for labels for small containers?
The chemical manufacturer, importer, or distributor shall ensure that each container of hazardouschemicals leaving the workplace is labeled, tagged (emphasis added) or marked.
Accordingly, it is permissible to tag a label to the immediate container of the hazardouschemical. When tags are used, they must be affixed in such a manner that they do not become separated from the container.
[ILPI note: At issuance: HCS 2012. For current small-container alternatives, see paragraph (f)(12). Radiation’s exclusion in paragraph (b)(6)(xi) does not remove independent chemical hazards from HCS coverage.]
Response: We are unsure from your letter if the facility you are asking about is a government owned government operated or a government owned contractor operated. OSHA has a memorandum of understanding with DOE concerning government owned contractor operated facilities. This question is being answered assuming that you are asking about a government owned government operated facility.
As mentioned above, the coverage of laboratories is limited under the HCS. Under section 1910.1200(b)(3)(i) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS], laboratories are required to ensure that labels on incoming containers of hazardouschemicals are not removed or defaced. This requirement applies regardless of the physical state of the chemical.
A workplace may contain many work areas that are not part of the actual laboratory. In work areas other than the laboratory itself, the full HCS requirements are applicable, including the HCS's workplace labeling requirements under paragraph (f)(6) [ILPI:Original HCS 2012 context · Current HCS]. Therefore, even though the DOE facility in which you work contains a laboratory that produces nuclear standards, there may be a number of other work areas within the facility where the paragraph (f)(6) workplace labeling requirements must be followed. In those work areas, the workplace labeling requirements must be complied with regardless of the physical state of the chemical.
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA's requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA's website at https://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.
Enclosure: OSHA letter to Dr. Aldo Franco, March 12, 2012
1 However, because the facility produces nuclear standards for commercial sale, it is not considered a laboratory within the meaning of OSHA's laboratory standard. See 29 C.F.R. 1910.1450(a)(1) and (b). The facility in which you work may have a workplace that does meet the definition of laboratory under OSHA's laboratory standard. Therefore, we have included our recent letter of interpretation to Dr. Aldo Franco concerning the definition of laboratory use and the label requirements for laboratory containers under section 1910.1450.